poniedziałek, 12 czerwca 2017

Zabić grill

Jedną z moich ulubionych książek około kulinarnych jest zdecydowanie Kill grill Anthony’ego Bourdain’a.
Jest to pozycja przede wszystkim o gotowaniu i zapleczu restauracyjnych. Napisana językiem samego autora. Kto choć raz oglądał program - Bez rezerwacji, wie dokładnie o czym piszę. Sam Anthony nie przechwala się zbyt w swojej książce, czego to on nie umie ugotować i zrobić. Pisze o różnych, własnych doświadczeniach, przez co książka ma nieco autobiograficzny wydźwięk.

Po tego rodzaju lekturze możecie zdecydowanie zgłodnieć, nie pójść już nigdy do żadnej restauracji i omijać zawód kucharza szerokim łukiem. Aha i dowiecie się dlaczego Bourdain odzywa się do nowych kucharzy dopiero po pół roku.

Konkluzja jest taka, że nigdy nie zamawiamy:
- ryb w poniedziałek
- mocno wysmażonego mięsa
- małży
- oraz czegoś pokrytego vinegretem czy sosem holenderskim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz